Vielä kerran

08.05.2022

21.4.2022 olin menossa haukotellen pesemään hampaita, kun katsoin pädiltä vielä kerran Ulvilan all sky-kameran tarjoamaa kuvaa. Mitä ihmettä? Revontulia? Herätys!

Ulvilan all sky-kamera eli Karhukamera alias tuttavien kesken "Karhu III" on ollut isosti avuksi rannikon repo bongauksessa ja niin kävi nytkin, sen välittämässä kuvassa näytti olevan jotakin punaista, ilmahehkua vai revontulien yläosa? Katsoin välittömästi avaruussään ja lukemat olivat yllättävät.

Ei helkkari tässä nyt nukkumaan jouda, näyttäis sille, että yöllä näkyy reposia, niinpä löysin itseni hammaspesun sijaan keittämästä kahvia, onneksi kuvauskamat olivat valmiina. Väsymys oli melkoinen vielä tässä vaiheessa ja taisin sopertaa miehelle jotakin sen suuntaista, että "kenties kauden viimeinen SAR-mahdollisuus, pitää mennä" tai jotain muuta sen suuntaista.

Hurautin focuksella eli Mörköllä naapurin peltoaukealle juomaan lisää kahvia, kuuntelemaan pöllöjä, räpsyttelemään unihiekkaa ympäriinsä ja ihmettelemään avaruussään arvoja. Siis mitä ihmettä oli tekeillä, eihän reposten nyt näin pitänyt innostua ajattelin, kausihan piti jo päättyä viime, - eikun edellisviikolla....samalla selasin kuumeisesti space weatherin sivuja. Auringosta oli lähtenyt pari päivää aiemmin purkaus, joka saattaisi olla tulevan näytelmän takana. Ilmeisesti purkauksen mukana lähtenyt cme viisti jälleen maata.

Jo kameran ottamassa ensimmäisessä testikuvassa näkyi paljon punaista ja terhakkaasti nouseva revontulikaari säteineen. Tässä kohtaa lensivät loput unihiekat silmistä ja piti siirtyä rivakasti kuvauspaikalle ihmettelemättä sen kauempaa. (Sen mukaan ottamani kahvin muuten join vauhdissa kaiken muun ohessa. Kippis! Oli hyvää!)

Lännen puolelle erilleen kaaresta syntyi heti vimmattua silmällekin punaisena näkyvää pöhinää. Se ikäänkuin koetti muodostaa SAR- kaarta, mutta tuloksena oli vain omituinen punainen emittoitunut läiskäinen pallura...wooot? Siis mikä ihme tuo nyt on?

Kuulun erääseen tutkimusryhmään joten naputtelin myös sinne messengeriin viestin ja liitin mukaan kuvan takanäytön pallurasta saatelauseineen "meillä olis tälläinen SAR-pallura lännen puolella..." Samalla pistin miehelle viestiä, että laittaisiko hän hälyä meidän ryhmäämme etelä-suomen kyttääjiin, koska mulla oli nyt "ihan vähän tilanne päällä" eli kädet varattu, ja liitin viestiin kuvan samaisesta punaisesta pallurasta, jonka jälkeen laitoin kännyn taskuun ja jatkoin oudon reposmuodon kuvaamista.

Samalla repokaareen ilmaantui säteitä ja sitten mentiin, näytös alkoi. Jännästi kaaren lännen puolelle ilmaantui "sarrin punaista" väriä joka pysyi paikoillaan kaaressa jonkin aikaa lähtien sitten liikkeelle pitkin kaaren yläosaa kulkien kaaren myötäisesti idän suuntaan. Edelleen lännen suunnalla erillään muusta kaaresta oli punertava pallura tai läiskä, - ompas erikoista. Lännen puolelle palluran eteen nousi myös korkeita, pinkkejä pilareita jotka pysyivät upeasti paikoillaan muutaman kuvan ajan. Revontulivyö kävi niin kirkkaana alareunasta että ohhoh ja sus siunaa, mutta allekirjoittanut sääti kamerasta asetuksia just samaan aikaan eikä todistusaineistoa överikirkkaista tulista löydy.

Nätti ja todellakin yllättävä ilta, onneksi en mennyt nukkumaan oikopäätä. Illan lopussa ikuistin vielä linnunradan ja repokaaren, jonka yläosa oli punainen. Hieman ennen kello kolmea alkoi oma kone pätkimään eli väsymys jyräsi siihen malliin, että starttasin Mörköllä kodin suuntaan. Kolmelta olin kotona, - tuppaa vähän venahtamaan nämä keväiset reissut... Kai sitä silti voisi aikansa huonomminkin viettää kuin koko yön kestävässä SAR-kaari tai tällä kertaa ennemmin pallura- jahdissa?

Mut ajatelkaas, seuraavaksi kytätään ukkosia ja valaisevia yöpilviä! 

-TTT

Luo kotisivut ilmaiseksi!