Yö kotikulmilla

26.06.2022

21.6.2022 reilusti ennen puoltayötä näytti ihan sille, että valaisevia yöpilviä olisi niinkin ylhäällä kuin taivaan laella eli zeniitissä. En ollut kuitenkaan asiasta aivan satavarma, joten otin termosmukiin kahvia ja astuin hetkeksi ulos tarkkailemaan zeniitin ja idän puolen tilannetta.

Samassa huomasin myös lepakon ja huvitin seuraavaksi itseäni ja satunnaista ohiajavia maanviljelijöitä säntäilemällä lepakon perässä ympäriinsä, yrittäen ottaa siitä kuvaa. Helpommin sanottu kun tehty kännykällä.. Pelleilin siinä tovin tulevan "vuoden luontokuvan" parissa kun huomasin idän suunnalla kirkastuvan yöpilvi vyön. Jess. 

Aavemaiset yöpilvet ovat taas täällä.

Lepakko jätä ja järkkäri hae! Kahvit- noh, ne sai jälleen juoda vauhdissa! Taivaankannella zeniitissä poseeraavat kuidut myös kirkastuivat auringon laskiessa alemmas. Ei auttanut kuin todeta, että voihan pentele, tässä on tulossa koko taivaan kattava yöpilvi näytelmä joten tänään menee myöhään. Aviomies meinasi alkujansa skipata reissun, mutta tultuaan ulos katsomaan näkymää ei tohtinut jäädä näytelmästä paitsi ja hyvä niin, mukana olisi tällä kertaa tunnistamattomia muotoja ja se olisi varsin laajalle keskittynyt.

Startattiin nopsasti liikkeelle ja ajettiin melko lailla paniikissa kasitien ylitse kohti Palttilaa ja avointa peltoa. Vahvimmat yöpilvet leijailivat idän suunnalla, joka on todella haastava kuvattava lounaiselta puolelta eli olisi päästävä kasitien yli laitilan pohjoispuolelle. Idea olisi toteuttaa kuvissa suurelle peltoaukealle vievä tie ja maisema, kasitien valaisimet plus yöpilvet ja ehkä jokin vanha pittoreski rakennus etualalle.

Kun sain auton parkkiin ei auttanut kuin todeta, että tänään muuten ei juoda rauhassa kahvia, tänään ei tehtäisi verkkaista kuvaus kierrosta haahuillen sinne ja tänne, vaan tänään juostaisiin intensiivisesti ympäriinsä seuraavat pari tuntia kameran kanssa.

Nämä yöpilvet vaikuttivat hieman "sähäkämmiltä" kuin yleensä kesän alun yöpilvet. Ja toden totta, yön edetessä muodot vaihtuivat taivaalla melko tiheään ja niitä oli joka puolella. Jälleen esiintyi jännä, rypälemäinen yöpilvi muoto. Katsoin paikan päällä heti havainnon yhteydessä sade- ja pilvi alueiden tutkat ja en havainnut tutkassa tavallista pilvikuitua tai sadealuetta siinä suunnalla, missä rypäle- tai oikeastaan mammatusmaiset yöpilvi ehdokkaat majailivat. Jälleen "rypäleet" pötköttivät yöpilvivyön koillisesta lounaaseen kulkevan puolen reunassa- kuten myös viime- ja olikohan edellisvuonna vuonna olleissa koko taivaan näytelmissä.

Ilta sisälsi (kuten kaikki "hyvät" illat) myös väkisin hieman noitumista: muistakaas tarkistaa langattoman laukaisimen KAIKKI patterit aika ajoin vaikka laite olisi ihan käyttämättä... tämä näytelmä mun piti kuvata ilman langatonta laukaisijaa, patteri oli täysin kuollut. Eipä se tahtia silti haitannut.

Läheisestä ojasta alkoi vyörymään sumua, jota yritin hyödyntää kuvissa. Luonnollinen sumukone vaan pukkasi sen verran ylituotantoa, että paikan vaihtoa piti alkaa miettiä, vaan minne mennään, kun aika käy vähiin? Yököt haalistuisivat puolen tunnin sisällä. Ajoimme ihan lottoamalla vähillä bensoilla Salonkylään vievälle suoralle, josta tuli kuvattua muutama otos, mutta sitten yöpilvet kirkastuivat jälleen niin hankalassa ilmansuunnassa, että jälleen piti vaihtaa paikkaa. Suunta oli nyt kotiinpäin, jossa olisi takuulla tuttu mutta nätti miljöö vastassa.

Kotinurkille palatessa oli pakko pysäyttää auto ja ottaa vimpat kuvat, oli sen verran pysäyttävät maisemat. Kuu nousi hiljaksiin peltoa ympäröivän metsänlaidan yläpuolelle jupiterin lipuessa näkyviin sumun pyörteillessä pellolla...voi jestas miten tajunnanräjäyttävä näkymä. Kuu otti punertavana suvereenisti taivasta haltuun ja yöpilvet hiipuivat valon voittaessa sen vähänkin hämärän joka oli vallinnut ja pitkästä aikaa oli ihmeen kevyt hengittää.

Reissu oli siis tehnyt jälleen tehtävänsä, vaikka tuli hyödynnettyä kotinurkkia. Ei siis aina tarvitse matkustaa kauas nähdäkseen lähellä olevan.

Mahtavia kesäiltojen öitä toivottaen nykyään vähän liiankin kotinurkissa viihtyvä täti, syystä että tuo bensan hinta....

-TTT

Luo kotisivut ilmaiseksi!