Operaatio pimeä taivas

04.09.2022

 31.8.2022 yö näytti niin komealta, että päätin siirtyä erään retken suhteen pitkällisestä pähkäilystä sekä suunnittelusta "toteuta"- vaiheeseen. Pakkasin kimpsut ja kampsut ja suunnistin kohti Kaivolan kylää.

Missio oli kuvata linnunrata sekä Kaivolan kesäteatterin vanha tuulimylly, vaan perille päästyäni huomasin pienen epäkohdan, - katuvalot paloivat kun saavuin perille Kaivolaan. " Voi pas**".. pääsi ekan kerran, olinko ajanut tänne turhaan? Joskus valot ovat olleet ajastettu niin, että ne menevät taajamien ulkopuolella pois päältä klo 23 tai 00, nyt kellon käydessä vasta puolta yhtätoista. Päätin jäädä kiertämään huudeille toivossa, että katuvalot sammuisivat. Käänsin auton keulan kohti Kaivolan naapurkylää Pahojokea, mutta suureksi järkytykseksi sielläkin oli vastassa katuvalot. "No johan nyt on energiansäästö talkoot huipussaan" ajattelin katkerasti.

Voin kertoa, että ajettuani yhteen suuntaan pimeän taivaan perässä 30km mahdollisesti turhaan niin ei naurattanut yhtään. Linnunradan alaosa ottaa helposti valosaasteesta nokkiinsa eikä näy kunnolla ja siksi ajoin juuri tälle alueelle että valon piti olla minimissä. Saadakseeni näkymään linnunradan kauniisti kuvassa ilman monen ruudun pinomaisia, pitää saada otettua yksi, hyvä nk. sinkkuruutu ja silloin olisi hyvä olla olosuhteiden kohdallaan.

Noh. Ikuisen optimistisena luonteena sulloin auton parkkiin ja lähdin kävelemään Pahojoella peltotietä pitkin kohti pimeyttä. Linnunrata näkyi silti huippu-upeasti vaikka katuvalot sotkivat suunnitelmat. Kello tuli 23, sitten 23.30 ja ei, katuvalot paloivat edelleen. Voi pasha. Ainut näkemäni liikenne oli kissa, joka ylitti tien n. Klo 23.22. Siinä kävellessä huomasin tosi makeat kivipaadet ja päätin odottaa vielä hetken valojen sammumista. Muuta valosaastetta ei ollut koko läänissä joten linnunrata näkyi pöyristyttävän hyvin ja paadet sopisivat kuvaan etualalle. No eihän ne katuvalot sammuneet, niinpä kikkailin hetken kameran ja kivipaasien kanssa ja peitin etsintä kuvan oton aikana estääkseni hukkavalon valumista kennolle. Uskomattoman hyvin toimi toteutus, olin tyytyväinen muutamaan ruutuun Pahojoki "stonehengelta". Siinä kuvatessani aivoihin ajatuksen renamalle lipui ajatus, kävisikö paluumatkalla oleva Kuloisten alue tähtien tiiraamiseen ja pitäisikö siellä näin ollen poiketa? Tuumasta toimeen. Starttasin auton, kiersin vielä Kaivolan kesäteatterin myllyn kautta ja totesin, että kiitos katuvalojen myllyä ei kuvata nyt eikä jatkossa yöllä, niin upealta kun se olisikin näyttänyt! Se olisi ollut sanalla sanoen KOMEA tähtitaivaan alla ja harmitti vietävästi.

Nyt palloa Laitilan kaupungin suuntaan, seuraa ehdotus!! Päättäjät, olisko ideaa osallistua ympäristö talkoisiin ajastamalla kaikkien kylien katuvalot menemään pimeiksi vaikka 23 aikaan ja olemaan pois päältä pari tuntia? Jopa meikäläisen olemattoman matematiikan osaamisella siitä syntyisi kunnalle säästöä? Ja tottakai minulla on oma lehmä ojassa asian suhteen, -sen lisäksi meidät tähtien tiiraajien ei tarvitsisi välttämättä jatkossa ajalla autoilla niin pitkiä matkoja, mitä tällä hetkellä pitää, jos haluaa löytää valosaasteetonta kuvausaluetta. Itse kun teen tätä nykyään työkseni niin osaan arvostaa pimeyttä lähelläni. Ei se ole kovin ekologista joutua ajamaan 60km yhden illan aikana yhden ilmiön vuoksi (mikä on tosi vähän verrattuna mun Helsingin kollegoihin jotka joutuvat ajamaan pahimmillaan satoja kilometrejä pimeyden perässä) 

Funtsatkaas asiaa näin harrastajien kannalta, nyt kun pitää pienentää hiilijalanjälkeä urakalla, se ei onnistu ajattamalla meidät harrastajat vararikkoon. Marmatin aiheesta "turha energiankulutus" itsekseni hetken ja jatkoin sen jälkeen matkaa kohti Kuloista ja erästä paikkaa, jonka omistaja toivoi minulta taannoin yöllisiä random-käyntejä, mutta en ollut vielä alueelle hairahtunut kuin päiväsaikaan pari kertaa. Hetken piti kaivaa googlen mapsia että mistä paikkaan ajettiin. Ajaessani umpipimeää metsätietä jännitys nousi, olisiko alueella miten paljon hukkavaloa.

Kurvasin Kuloisiin, parkkeerasin auton ja nousin ylös. Silmät eivät olleet vielä tottuneet pimeyteen ja silti tähtimäärä oli jo nyt huikaiseva! Ei jehnake, tätä olen etsinyt pitkään, totaalisen pimeää aluetta ja nyt se löytyi! Tähdet valtasivat verkkokalvot ja kameran kennon ja tunti kului huomaamatta. Lopulta taivas puuroontui, ilmahehku valtasi alaa taivaalla ja kosteus huononsi näkymää, oli aika palata tavarat. Siinä pakatessani kajahti lähi salolta valittava, korkea ja haikea ulvonta ilmoille toisen ja kolmannen äänen yhtyessä niihin. Sudet toivottivat ilmeisesti tervetulleeksi alueelle, kiitos vaan. Tässä kohden tervetuliaislaulantaa oli kamera jo pakattu joten hyppäsin autoon, käänsin virta- avainta ja voihan tuhnu, seuraavaksi auto ei starttaa! Voitte varmaan arvata että meinasi paukkua pimeä-skenaariota heti, eli mitä seuraavaksi tapahtuu... Vedin itseni takaisin todellisuuteen, Mörköllä eli autollani on joskus käynnistymisongelmaa, mutta nyt se osui aika jäätävään tilanteeseen...Vedin hemmetin syvään henkeä, odotin ja starttasin uusiksi. Seuraavaksi auto hörähti matkaan kuin palmun alta. Oli muuten hyytävä kokemus kuulla hukat täysin vieraalla alueella ja kun tuolta on asutukseen hieman matkaa...

Kotimatka sujui ongelmitta, mutta perimmäisenä juttuna jäi hieman harmittamaan Kaivolan ja Pahojoen katuvalot ja etten saanut kesäteatterin myllyä kuviin. Harmillisen pienestä jäi taas kiinni. Muuten oli erittäin lataava ja mukava reissu lopulta ihan totaaliseen pimeyteen. Yhtään ennalta suunniteltua kuvaa en saanut koko illan aikana otettua, eli kaikki reissulla syntynyt matsku oli puhtaasti vauhdissa sävellettyä, joskus näinkin :) Pahojoki Stonehenge toimi kuvissa oikein hyvin. Ja nyt tällä kertaa löytyi uusi kuvauspaikka, ne ovat aina hyviä löytöjä. Kuloisissa saattaisi saada syksyisen eläinratavalon haaviin, mutta ans katsoa, koska jaksan römeltää reissussa aamukolmeen asti.

Ja hei, tänään sitten illalla revontulia! Paras setti näytti menneen jälleen Kanadaan, mutta katsotaan, innostuisiko tuo avaruustuuli hätyyttämään Lady Auroran tanssiin vielä illalla uudestaan. Palataan! 

Kirkkaita taivaita,

-TTT

Luo kotisivut ilmaiseksi!