Panda taustapeilissä

05.06.2022

Säämallit tarjosivat 14.8.2019 ukkosta niinkin luonnolliseen aikaan kuin neljän jälkeen yöllä, mikä on allekirjoittaneelle pahin aika herätä.

Kulunut päivä sekä osa iltaakin olivat sujuneet onnistuneessa ukkoskytiksessä, miksipä siis rikkoa kunnon "putkea", niinpä päätin yrittää jaksaa vielä hetken ja laittaa kellon herättämään aamulla puoli neljän maissa, kun ukkosen odoteltiin syntyvän tänne. Nukkumaanmeno vaan venyi ja pääsin petiin vasta reilusti yli puolenyön. Ehdin torkkumaan mielestäni vain sekunnin, kun säpsähdin hereille. Mitä kello on? Miksi olin herännyt ja ennen kaikkea mihin? Hapuilin pimeässä yöpöydältä puhelinta. Kännykän kello näytti ajaksi 02:30 eli olin sittenkin onnistunut nukahtamaan ja nukkumaan pari elvyttävää tuntia. Samassa kuulin avonaisesta ikkunasta etäistä, kaukaista jyrinää- kiitos intuitiolle herätyksestä.

Siinä unenrääppeitä pyyhkiessäni sade alkoi ropisemaan ikkunalautaan. Poistuessani makuuhuoneesta tuli kännykkään salamahäly, täppä ilmaantui laitilaan kaakon puolelle. Nyt tuli kiire, koska tämä ukkonen oli etuajassa. Alkanut sade tiesi vaikeuksia salama kuvaamista ajatellen.

Sieppasin mukaan valmiiksi keittämäni kahvit ja aamupalan. Puin, heitin repun selkään ja ryntäsin pimään yöhön-jota valaisivat jo tässä vaiheessa kauempana elosalamat ja kalevantulet. Ajoin peltotiellä vesilätäköitä väistellen kohti kytispaikkaa ja latoa. Fiils oli tuolloin jo katossa, vaikkei mitään hajua ollut siitä, mikä reissun kuvallinen anti on. Pääasia oli, että disco oli auki aitiopaikalla.

Parkkeerasin auton ja jalkauduin ulos tutkimaan tilannetta. Kännyn apista näin, että osa salamoivista soluista oli kauempana, osa lähempänä Laitilaa kaakon puolen satavan alueen näyttäessä kaikkein herkullisimmalta tutkassa. Sain hädin tuskin kameran jalustalle ja suunnattua sen kohti punaisella satavaa aluetta, kun taivas siinä suunnassa kirjaimellisesti repesi. Siitä lähti käyntiin oikein kunnon salama show, en hetkeen ole tällaista yöukkosta nähnyt-saati sitten kuvannut.

Kolmekin salamaa löi samaan aikaan, kaakossa, idässä ja etelässä. Vilskettä ja välkyntää riitti ja paikoin näytti taivaalla olevan ahdasta. Sade, alapilvet sekä sumu olivat hieman riesana näkyvyyden heitellessä heikosta kohtalaiseen. Välillä pääsin paikoin sateen hellittäessä ulos ladosta kuvaamaan ja nauttimaan näkymistä.

Sitten yhtäkkiä hetkeksi taivas kirkastui, päälläni lymyillyt sade seinämä väistyi ja näin ukkospilvet kokonaan. Wau. Ovatpa ne komeita. "Anna tädille salama, pliis", huomasin toivovani ääneen. Laitoin kamerasta valotuksen päälle, sormet ristiin ja puolessa välissä valotusta taivaanranta leiskahti. Jäikö se kortille?! Seurasi kuumeinen odotus ja lopulta takanäytölle piirtyi palkitseva kuva salamasta joka näyttää ryömivän pilven yläreunassa! Voi jestas sitä hihkumisen määrää joka kuului varmaan naapurikylään saakka. Pahoitteluni mahdollisesta herätyksestä tässä muodossa...

Mikäli nähty salama määrä pitää arvioida, niin 50 kpl taitaa olla lähellä. Kyttäyspaikka ei ole auki pohjoisesta koilliseen, joten suurin osa jäi varmasti näkemättä. Välkettä kyllä näkyi ladon seinien raoista. Salamointia kesti aamukuuteen asti, sitten oli pakko luovuttaa ja lähteä nukkumaan. Myräkkä etääntyi kohti Lietoa ja seuraavia bongaajia.Laitoin kollegalle tuolloin viestin "täältä tulee ukkonen salamoinnilla ja ilman, otahan koppi".

Istuin tyytyväisenä autoon ja vilkaisu taustapeiliin vahvisti tuntemukset, näytin ehkä hieman pandalta jolla on mennyt ilta (okei, myös yö) pitkäksi. Ajoin hymyillen kotiin, söin mukaan ottamani aamupalan eli vettyneet leivät ja raahauduin petiin. Taju lähti samalla enkä muista, että pää olisi osunut tyynyyn.

Laskeskelin herättyäni, että yhteensä n. 22h kestäneen ukkos session aikana ehdin nukkumaan hulppeat pari tuntia. Ilmankos peilistä moikkasi herättyäni Pirjoa etäisesti muistuttava iloinen, mutta hirveän kookkailla silmäpusseilla varustettu kuvajainen! Mutta hei, silmäpussithan ovat nykyään in, niitä meikataankin maailmalla, mutta tämän kertaiset olivat kuitenkin ihan ehtaa luomua :D

Upeaakin upeampi kokemus ja kuvat tosin korvaavat reilusti valvotut tunnit. Tätä kelpaa muistella pakkasöinä, kyllä ei ole yöukkosen voittanutta.

Sitä muuten pandaillaan tänäkin kesänä, lyödäänkö vetoa? Ja hei, ensi yönä sitten yöpilvi kytikseen kaikki kynnelle kykenevät! (Eli tästä se silmäpussien kokoaminen sitten alkaa)

-TTT

Luo kotisivut ilmaiseksi!