"se vihreä juttu"

16.01.2022

Tästä kertomuksesta piti tulla alunperin nimeltään "hankiralli", mikä olisi ollut erittäin kuvaava. Eilen illalla nähdyt vihreät, sykkivät revontuli läiskät pistivät kuitenkin otsikon uusiksi. Mennääs kohti iltaa!

Sovimme miehen kanssa eilen päivällä, että sään salliessa otettaisiin illalla suunta Pyhärantaan. Tein eväät mukaan ja tarkoitus oli hieman ottaa etäisyyttä kotikoloon, jonka seinät olivat tulleet taas tutuiksi myrskyn vuoksi, ulos ei reilun tuulen vuoksi ole ollut viime aikoina juuri asiaa. Onneksi tuttu paikallinen metsänvartija oli lanannut parkkitilaa kuvauspaikkaan, muuten focuksen parkkeeraus olisi ollut hankalaa. Kiitos H!

Rämmimme levinneissä ja liukkaissa eläinten jättämissä jäljissä kuunvalossa kuvauspaikkaan. 

Pilviä oli jälleen ympäriinsä, mutta pohjoisen puolella näkyi pätkä reposkaarta, joka kirkastui vauhdilla. Pystytimme jalustat ja otimme kamerat. Olin hetken aikaa kuvannut intensiivisesti länteen ja huomasin vaalean vihreän alueen pilvikuitujen seassa. Sen kirkkaus vaihteli, alueen pysytellessä paikoillaan.

Käänsin kameran ja otin kuvan. Kuvan ottoaikana alkoi hahmottumaan, että taivaalla oli sykkivä, korkea, pitkulainen revontuli läiskä erillään muusta kaaresta. Ei siis liehuva tai lepattava vaan sykkivä. Huomasin ihmetteleväni ääneen "Siis miten näillä revontuli arvoilla on mitään noin korkealla, mitä ihmettä...?" Pukkasi paniikkia, kun en tahtonut saada kameran asetuksia kohdalleen, kuun valoa oli julmetusti liikaa ja läiskä aivan juupelin vaikea poimia talteen kuvaan. Jotenkin tuurilla sain onneksi räpellettyä kuvat. 

Seurasin venynyttä, vihreää aluetta kameralla ja samassa huomasin idän suunnalla kirkastumassa olevan, jälleen muusta kaaresta erillään olevan alueen. En sitten saanut sanotuksi mitään muuta järkevää ääneen miehelle kuin "kulta, sun takana on joku vihreä juttu". (Siinä kohtaa tunsin pöyristyttävää ammattiylpeyttä sille hieman sarkastisesti sanottuna. Siis "joku vihreä juttu", hitto miten repesin nauramaan...tuossa tilanteessa ei vaan osannut sanoa hienosti "sykkivä, emittoitunut, vihreä revontuli alue" -mikä taitaisi olla lähempänä totuutta...sorry, mä en vaan taida oppia näitä hienoja sanoja :) Saatte ehkä jatkossakin lukea mitä sattuu...)

Seurasi myös pieni harmin paikka, miehellä bugi läiskän taivaallisen läsnäolon aikana kännykkä, joten kaksin kappalein olevia kuvia ei tutkimuskäyttöön saatu. Räpsin siis vimmatusti kuvia ympäriinsä ja kiroilin kuuta. Sitten ihan yhtäkkiä kuin oli alkanutkin, näytelmä oli ohi ja jäljellä oli yläpilvien kirjoma kuun valaisema taivas. Vilkaisimme reposarvot ja all sky-kamerat, ei mitään, hiljaista olisi taas hetki. Pakkasin kameran laukkuun ja lähdimme autolle syömään eväitä ja lämmittelemään.

Teki hyvää nauttia kahvi istualtaan ja rauhoittua hetki ennen reilun sadan metrin uutta pyrähdystä kuvauspaikalle. Jälleen avoimeen maastoon saavuttaessa vastassa oli kirkastuva reposkaari ja myös järkyttävän laaja gravitaatioaalto-alue pilvissä, en ole noin suurta aluetta aiemmin livenä nähnyt. Kuun valossa aallot näyttävät aivan uskomattomilta! Ja tosiaan lävitse illan kuulla oli värillinen, iso kehä.

Ilta jatkui samalla kaavalla, välillä kahlattiin (ei siis missään nimessä hankikantoa) autolle lämmittelemään ja hetken kuluttua räpiköitiin/ upottiin kilvan takaisin kuvauspaikalle.

Viimeinen reposnäytös oli todella laimea, mutta revontulipilarit kävivät otavan korkeudella. Lopulta pilvet tuttuun tapaan hiipivät paikalle ja oli aika pakata kamat. Ihan jees ilta, ei kyllä paikkaa pilvisyyden vuoksi menetettyä edellisyön super näytelmää, mutta jotakin vaihtelua arkeen! Jäimme pohtimaan onko revontuliläiskien + bz-arvon kovalla plus-miinus vaihtelulla jotakin tekemistä keskenään? Läiskät näyttivät seuraavan ikäänkuin näkymätöntä kp-4-5 korkeudelle passaavaa revontulikaaren yläreunaa kulkien luoteesta koillisen suuntaan itse revontulikaaren sijoittuessa tapahtumahetkellä todella alas, arvioitu kp-lukema 3. Jaa-a. On näitä ennenkin spekuloitu ;)

llan reposkuvat löytyvät täältä https://www.taivaantulientytto.com/revontulet/ 

Palaillaan taas vihreiden asioiden pariin jossakin välissä,

TTT

Luo kotisivut ilmaiseksi!