Varjojen yö

24.07.2022

Varjojen yö

Päivän sienireissu painoi jaloissa aavistuksen, kun käyskentelin katsomaan yöpilvi tilannetta ennen puoltayötä. Lännen puolelle oli ilmaantumassa jotakin, samoin pohjoiseen. Ja siinä tarkkaillessa myös itään hahmottui pitkä yökkösiltä *) näyttävä vyö eli näytelmä oli kehkeytymässä, - kannatti johdattaa nukkumatti tänä yönä harhaan.

Kävelin kotiin ja ilmoitin ilouutisen. Yöpilvet ovat siitä niin mahtava ilmiö, että ei tarvitse hirveästi hosua, mikään jäätävä kiire ei kuvaamaan ole mikäli kuvauspaikkaan ole liikaa matkaa. Onneksi poikkesimme alkuperäisestä suunnitelmasta ja jäätiin Laitilaan, koska joka puolella suomea oli ongelmana sumu ja tavalliset pilvet. Laitilan kohdalle tuli sopivasti pilviin aukko, joten ajoimme sumusta vielä vapaalle alueelle Palttilaan. Oli ihan käsittämättömän näköistä, valaisevien yöpilvien hohtavat laineikkaat muodot nousivat taivaalle.

Palttilassa olimme hetken korkeammalla muusta maastosta ja näin ollen myös sumua karussa, mutta lopulta pelloilta meidän kuvauspaikan takana idässä alkoi puiden latvat katoamaan ja näkyvyys hävisi, niinpä edessä oli paikan vaihto. Kyllä menikin tukalaksi ja haastavaksi, joka puolella oli sumua, usvaa, kosteutta, alapilviä... kollegoilta tuli viestejä myös siitä, että pilvi tilanne rannikolla pahenee. Ja siltä se alkoi näyttämään Laitilassakin, taivas alkoi tukkeutumaan lännen puolelta.

Ajoimme kotikyläämme joka on reilun parikymmentä metriä meren pinnasta. Se siirto kannatti. Pieni alue oli vapaana sumusta ja näkymä oli uskomattoman kaunis. Yökkös näytelmä oli kääntynyt hieman, joten oikealle kädelle jäänyt metsä ei enää haitannut näkyvyyttä. Sumu velloi kauempana pelloilla hävittäen tutut maamerkit eli ladot ja puuston näkyvistä, oli hiljaista ja yöpilvet kirkastuivat kirkastumistaan. Johan nyt on näytös! Yökköset näyttivät silkkisiltä tai samettisilta laineilta, jotka joku oli sivellyt taivaalle. Kuvasimme naapurissa aikamme kunnes sumu nousi tavoittelemaan kameraa kastellen linssin. Pakkasin kameran laukkuun ja jatkoin kännykällä taltiointia, videota, liveä, kuvia... tämä näytelmä on pakko saada talteen!

Viimeisenä oljenkortena ajoimme vielä meidän kylän toiseen päähän. Jälleen kannattava veto, taas Palttilan puoli oli osin puhtaana sumusta. Puhaltelin linssin kuivaksi ja jälleen mentiin! Kirkkaimmassa vaiheessa yökköset loivat maahan varjoja.

Näkymät alkoivat olemaan koillisessa lähes raamatulliset. Samettisen laineikkaat hohtavat yöpilvet kirkastuivat vieläkin pienen hetken.

Sitten sumu nousi sankaksi ja oli aika ottaa suuntaa kotiinpäin. Ei kuitenkaan tullut mentyä sisälle, vaan jäin ulos fiilistelemään koettua yötä ja katsomaan hiipuvia, mutta vieläkin erittäin näyttäviä yöpilviä. Pää sanoi edelleen, että "mennäänmennään" mutta kroppa tuumasi "ei pysty, ei kykene, oo nyt hyvä Jumala ees hetki paikallas". Reisilihakset tuskasta huutaen istuin ulkosalla ja katselin, kun yököt taistelivat näkyvyyttään läpi pilvien sekä sumun, ne hohtivat edelleen kello kolme yöllä infernaalista, sähkön sinistä valoa.

Nyt piti huokailla jo ääneen, niin älyttömän näköistä joka puolella oli. 6/8 oli lopullinen yökkömäärä alun 5/8 arvion heittäessä hieman. Meillä tosin etelän puolen tavallinen pilvialue blokkasi havainnointia.

Oli kyllä maaginen yö. Ja kyllä, nämä yökköset loivat maahan varjot, niin kirkkaana näytelmä kävi. Uskomattoman komea ja ikimuistoinen yö, vaikka tuntui että paikoin meni äheltämiseksi olosuhteiden kanssa.

ps. kui näyttäs, että kirkkaimmat yököt tulevat n. 5-7 vrk sykleissä? Tätä ollaan nyt pohdittu parin harrastajan voimin aina välillä :)

Jatketaan äheltämistä, vielä on kesää jäljellä!

-TTT

*) valaisevat yöpilvet ovat vaaleita kuitumaisia, väriltään valkeita tai sinertäviä pilviä. Ne muistuttavat untuvapilviä, mutta esiintyvät noin 82 kilometrin korkeudessa ylemmässä ilmakehässä mesopaussi-kerroksessa. Pilvet saavat valonsa Auringosta, vaikka maanpinta on varjossa ja hämärä. Valaisevien yöpilvien paksuus on 0,5-2 km ja ne muistuttavat rakenteeltaan untuvapilviä. Pilvialue voi kattaa jopa miljoona neliökilometriä eli kolmen Suomen pinta-alan verran. Valaisevat yöpilvet ovat hienojakoisen pölyn ympärille tiivistyneitä vesijääkiteitä, pilvien aines on peräisin ehkä meteoreista ja tulivuorenpurkauksista. (lähde: wikipedia)  

Luo kotisivut ilmaiseksi!